När min man fick demens

A personal story

Barthe Risom Holst är en aktiv 70-åring som bland annat är vice ordförande i DaneAge Association (Ældre Sagen Them), där hon också är demensansvarig. Hon arbetar som volontär i en lokal secondhandbutik och trivs med att vara konstkonsult på Midjyllands Kunstcenter i Danmark flera timmar i veckan.

Barthe Risom Holst är gift med Ebbe Holst som lever med demens. Han bor på Ådalen, som är en demensenhet i anslutning till Funder Plejecenter, i Silkeborg. Han har bott här sedan den 1 december 2014, vilket är en dag som Barthe Risom Holst fortfarande tydligt minns: "Jag vill inte vara hans sjuksköterska, men hans fru, och jag var tvungen att skicka honom till ett vårdhem - trots att jag hade lovat honom att inte göra det. Det är det svåraste beslutet i mitt liv."

Dagen de körde till äldreboendet frågade Ebbe Holst om han skulle till ett äldreboende när de såg den stora skylten "Funder Plejecenter". Barthe berättade för oss "Jag sa bara nej, vi ska bo i ett hus där borta och jag pekade. Det är svårt att ljuga, men jag gör det för hans bästa. Så att han inte blir upprörd.

 

De första tecknen på demens…

Ebbe Holst arbetade under många år med datorer. Han är 10 år äldre än sin fru, så han lämnade arbetsmarknaden långt före henne. Men han var väldigt aktiv, så han tog hand om både huset, trädgården, tvätt och shopping. Dessutom arbetade han med webbplatser på fritiden. Tillsammans med Barthe Risom Holst hade han också ett intresse för amatörteater, camping och deras semesterbostad på Bornholm. Segling var också en gemensam passion som de odlade (även i Medelhavet). Det var på en kanalresa i södra Frankrike som de första tecknen på en demenssjukdom uppträdde. 2009 seglade paret med ett team av vänner. Plötsligt ville Ebbe Holst inte styra båten och han kände sig obekväm med slussarna, trots att han var en erfaren seglare.

Senare samma år besökte de sitt fritidshus. Ebbe körde bilen på en rutt han var bekant med men plötsligt hade tappat bort sig och kört åt fel håll. Han hade svårt att komma ihåg de aktiviteter de hade kommit överens om för sin semester.

Söker medicinsk hjälp

Året därpå ökade glömska – och argumenten så ofta att Barthe Risom Holst valde att prata med sin egen läkare om det. Hon fick veta att Ebbe Holst själv skulle behöva vara med om åtgärder skulle vidtas. Han gick sedan själv till läkaren men kunde inte komma ihåg vad de hade pratat om. Därför gick Barthe Risom Holst med sin man till läkaren. Här kom de överens om att kontakta Odense universitetssjukhus (OUH).

Ebbe fick ta blodprov, ryggmärgsprov, datortomografi och magnetkamera. Slutligen ett möte med en neuropsykolog. Allt detta resulterade i diagnosen Frontallobsdemens på höger sida.

Ebbe Holst ordinerades omedelbart humörstabiliserande medicin när han blev mycket upprörd och arg över de effekter sjukdomen hade på hans liv.



Flytta till ett nytt hus

När utmaningarna med Ebbes sjukdom blev allt värre tog paret ett svårt beslut att sälja sitt hem. Paret ville flytta närmare sin dotter, svärson och barnbarn.

Efter flytten blev det nödvändigt för Ebbe att få extra stöd och för Barthe att få lite hjälp med det ökande omsorgsansvaret för sin man. Ebbe fick en plats på ett avlastningshem som är specialiserat på att ta hand om personer med demenssjukdom. Även om detta var en svår övergång i början, kom Ebbe in mycket bra efter de första besöken och var nöjd. Flytten gav också Barthe den tid hon behövde för att vara sig själv och komma ut ur huset.


Insikter

Läs mer

Om demens

Läs mer

Lokala tjänster

Läs mer